Oorkaarstherapie

Oorkaarsentherapie is een alternatieve geneeswijze waarbij een soort kaars in het oor geplaatst wordt. Men hoopt aldus het oor te reinigen. Daarnaast wordt deze praktijk een vermeende ontspannende en stimulerende werking toegedicht. Nader onderzoek toont aan dat het gebruik van oorkaarsen zowel nutteloos als gevaarlijk is.

De kaars wordt gemaakt van stukjes linnen die gedrenkt zijn in bijenwas en kruiden, die zodanig worden opgerold dat in het midden van de kaars een verticaal kanaal openblijft. Het hoofd wordt zo neergelegd dat de kaars verticaal in een oor kan steken. Hierbij wordt de kaars aangestoken.

Volgens oorkaarstherapeuten bestaat het werkingsprincipe uit de warmte die de gehoorgang binnendringt en als indirecte reactie de doorbloeding in de oren, lymfeklieren en acupunctuurpunten activeert. De zuivere bijenwas werkt volgens de therapeuten verzachtend op het gehele oorgebied. Vanwege de veronderstelde activering van de lymfestroom en doorbloeding in het oor en hoofd worden de oorkaarsen gezien als een geschikt maken voor de behandeling van lymfatische oorklachten, oorsuizen en hoofdpijn. De oorkaarstherapie wordt, vanwege de veronderstelde ontspannende werking op lichaam en geest, ook ingezet voor klachten als stress, slapeloosheid, voorhoofds- en bijholteontstekingen.

 

Veelgestelde vragen

Hoe werkt een oorkaars?

Vanaf het moment dat de oorkaars wordt aangestoken, zal je een zacht geknetter in jouw oor ervaren. De warmte die het vuur maakt, zal via de holle binnenkant van de kaars jouw oor bereiken en de bloedsomloop in het oor stimuleren. Dit zou het lymfesysteem activeren en heilzame effecten hebben, al is daar in de wetenschap niets over bewezen. Toch zijn heel wat mensen dol op oorkaarsen en heeft het voor velen een helende en vooral ontspannende werking. Misschien komt dat wel door de krachtige kruiden die vaak aan oorkaarsen worden toegevoegd.

LET OP: In een aantal gevallen mag de oorkaarstherapie niet worden toegepast (contra indicaties):

- geperforeerd trommelvlies

- geïmplanteerde gehoorbeentjes

- ontsteking van het buitenoor en middenoor

- eczeem en schimmelinfecties in het oor

- epilepsie

Wenst u nog meer informatie? Neem contact met ons op over deze behandeling en wij informeren u verder.